Zondag 29 maart 2009 was het weer zover. De vivarium beurs in Utrecht. Voor mij de perfecte gelegenheid om materiaal voor de nieuwe bak te verzamelen. Ben hier dan ook weg gegaan met mooie stukken hout en een aantal nieuwe planten.
Wat ik ook zeker wilden zien in Utrecht was de workshop van Oliver Knott. Deze man kan echt de mooiste bakken inrichten. Dus op naar het podium waar het allemaal om half 11 zou gaan gebeuren. Daar stond Oliver al wat mos op takken te binden. Maar echt druk was het niet. Dus ik vroeg me af wat er aan de hand was. Door het verzetten van de klok naar de zomertijd waren er dus nog veel mensen niet. Dus wachten hij nog een half uurtje tot het wat drukker zou gaan worden. Gaf hem mooi de gelegenheid om verder te gaan met het mos als voorbereiding.
Toen was het 11 uur en was het tijd om te beginnen. Ik zal hier stap voor stap de opbouw van de bak laten zien tijdens de workshop.
Als eerste begon het dus met een berg zand:
Daarna het plaatsen van het hout incl het gebonden javamos:
De volgende stap was het plaatsen van de stenen en de bodem aanvullen met ADA soil:
Als alle stenen goed lagen was het tijd voor de beplanting. Als eerste bracht hij de Microsorium pteropus var. Narrow aan:
De volgende plant was de Staurogyne sp. Deze zetten hij links en rechts voor de stenen voor een mooi contrast:
Daarna waren de linker en rechterhok aan de buurt. Hier plaatste hij de Juncus repens:
Eleocharis parvula oftewel dwergnaaldgras was het volgende plantje. Deze knipte hij helemaal kort. Dit omdat deze plant ook boven water is gekweekt. Plaats je hem zo in je aquarium sterft het bovenste gedeelte af en krijg je onderaan weer uitlopers. Om dit proces te versnellen en geen lelijke plant in je bak te krijgen knipte hij ze dus heel kort af:
De laatste plant in dit aquarium is de vallisneria spiralis in de achtergrond. Als deze wat groter zijn gaan de bladeren liggen op het water. Hierdoor creëer je wat schaduw voor de Varen. Dit is namelijk een plant die niet zoveel licht nodig heeft. Een andere oplossing zou kunnen zijn om wat drijfplanten te plaatsen. Nadeel hiervan is dat ze overal gaan drijven tenzij je ze op een manier bij elkaar op een plek kan houden. Tevens zijn dit vaak hele snelle groeiers en is het oppervlak zo dicht zodat er helemaal geen licht meer door komt:
Als laatste gaf hij tips over het vullen van het aquarium. Dit moet niet te snel gaan anders spoelt alles weer weg en gaan de planten drijven. Hiervoor gebruikte hij dus kranten die hij nat maakte. Deze plaatste hij dan over de planten heen. en omdat hij er te weinig had gebruikte hij ook een stuk plastic:
Aan het eind van deze stappen was het dus tijd om de bak langzaam te vullen. En dit is het eindresultaat geworden:
Het ziet er zo makkelijk uit wat hij doet. Toch heb ik altijd al moeite om stenen goed te leggen. Mooie reportage!
Gerard
http://www.vivariummarkt.nl
Prachtige reportage van een prachtige inrichting van Oliver.
Groetjes Willem
Dank u 🙂
Denk dat de pagina nog niet geheel geladen was dan. Als dit het geval is opent hij de foto’s of in een nieuw tabblad of niet. als het geheel geladen is dan werkt het via het zogenaamde lightbox plugin (popup met doorklik mogelijkheden)
Hey Paul,
Leuk stukje over Oliver en goeie foto’s + uitleg! Hier hebben we wat aan. Alleen als ik gewoon op de foto’s klik vergroten ze niet. Dat gebeurt pas als ik ze in een nieuw tabblad open… (Firefox) Ga zo door!
Gr. Bartemans