Riccia fluitans als bodembedekker. Heel simpel en toch een mooi resultaat.
Benodigdheden:
- Riccia Fluitans
- Schaar
- visdraad (of ander draad)
- Gaas (zelf gebruik ik horregaas)
- Pincet (makkelijk om het draad te knopen)
- Planten ringen (of andere stenen of materiaal ter verzwaring)
Stap 1:
Je neemt een paar planten ringen (geen idee hoe ze echt heten. weet je het? plaats even een reactie) die je soms bij plantjes krijgt als je ze koopt.
Stap 2:
In het gat stop je een bundeltje Riccia fluitans. Hierdoor blijft het mooi bij elkaar. Zorg er voor dat het een beetje op de randen ligt. Hierdoor krijg je een wat mooier geheel.
Stap 3:
Knip een stukje gaas. In dit geval had ik nog een groot stuk horregaas over (te koop bij de blokker en kost €2,– voor 150cmx130cm). Groot genoeg om flink wat Riccia fluitans te planten.
Stap 4:
Bijna klaar. Ik zei toch al dat het snel en simpel was. Pak je stukje gaas en plaats deze over je Riccia heen. Knip een stukje visdraad en knoop hiermee het gaasje om de Riccia fluitans.
Stap 5:
Nu is de Riccia fluitans klaar voor gebruik. Leg deze nu in de bak.
Een tijdje wachten en dan krijg je dit als resultaat:
Bij mij zag ik na een week al dat het begon te groeien. Dit was dan wel met redelijk wat licht boven de bak. Binnen een week of 3 was het een mooi tapijt op de bodem en kon weer bijgeknipt gesnoeid worden.
Mag ik vragen hoe lang dit dan ongeveer duurt?
ik ga nu over van malawi naar een gewoon mooi tropische aquarium en ga zeker aan de slag met mos en deze site
Heb riccia in de grote bak gehad met CO2 en in de 60cm bak zonder CO2. Ik merkte wel dat de plant het beter deed met CO2. In de 60cm bak groeide het ook wel maar een stuk minder hard. Als ik een plukje liet drijven groeide het wel weer harder. Is misschien dan ook een combinatie van licht en CO2. Je kan eventueel ook Easy Carbo gebruiken (dit is niet hetzelfde als Co2) deze bevat koolstof wat ook helpt voor de planten/riccia. Maar eigen ervaring is dat de plant het wel beter doet met Co2.
Kan Riccia zonder co2? Ik heb nu 2 maanden de co2 uit staan, maar de riccia wordt er nu heel snel niet mooier op. Komt dat door de co2?
Paul, thanks for your comments. Zoals eerder aangegeven ben ik niet gelukkig met rubberen elastiekjes. Nietjes (metaal) heb ik ook zo mijn twijfels over. Naaigaren is misschien de oplossing, maar dat “naaien” kan ik dan ook doen met visdraad. Tyraps lijken mij ook niet gek, bolletjes met horregaas en dan vastzetten met die binders. Nogmaals bedankt voor je hulp en ga verder experimenteren. Zoals gezegd, wil de beplanting eerst correct hebben en daarna de vissen. Of dit nu een paar maanden in beslag neemt of een half jaar, boeit mij niet. Heb nu nog een bakje van 60x30x30 om weer even ervaring op te doen en ben hier dan ook mee aan het experime, paulnteren. m vr gr
Heb zelf verschillende dingen gebruikt voor de achterwand. Van simpele nietjes tot open gebogen paperclips en tyraps die ik in de wand gestoken had. Maar zelf vond ik de nietjes nog het beste werken en het stevigste. Je kan ook eventueel een elastiekje gebruiken of naaigaren ipv visdraad.
Bedankt voor je informatie. Je hebt het over tegen de achterwand prikken. Wat voor materiaal gebruik je daarvoor? Heb nu een kweek met 3 platte tuinstenen. Trouwens, wat een gedonder met zo’n visdraadje. Die keramische schijven krijg je bij planten die in korfjes aangeboden worden bij intratuin. Ga dit verder uitproberen. Heb nu 3 kweekjes op stenen. Lijken het goed te doen. Heb nog een plukje die ik laat vermeerderen en dan proberen met die ringetjes. Hoor ik nog wat van de bevestiging op achterwand? vriendelijke groet, paul baerends
De riccia kan perfect tegen temperaturen van 28/30 graden. Dat is geen enkel probleem. Het vermeerdere van de plant is ook redelijk simpel. Als deze eenmaal begint te groeien kan je deze bij knippen of zelfs met de hand een aantal plukken eruit halen. Zelf gebruikte ik altijd de schaar hiervoor. Wel opletten dat er dan kleine stukjes kunnen gaan rondzweven. Dus eventueel met een netje de losse stukjes eruit vissen. Deze stekjes kan je dan weer op dezelfde manier bevestigen, achterwand prikken of gewoon laten drijven.
Sorry, had nog een vraag. Kan dit spul tegen een temp van pakweg 28/30 graden?
Hallo, krijg vlg week een paar plukjes toegestuurd. Kun iemans mij aangeven hoe je deze vermeerdert? Of is het gewoon op een gegeven moment afknippen? Ben bezig een nieuw aquarium in te richten, vision 260, en voordat vissen etc er ingaan, wil ik eerst de beplanting in orde hebben. Bij vooraat dank
[…] laatste ook weer de bekende riccia techniek toegepast. Dit moet straks samen met het zand en de stenen voor een frisse voorgrond gaan […]
Je kan eigenlijk elk materiaal hiervoor gebruiken zolang dit maar niet schadelijk is voor je aquarium. dus geen lood, zwaar metaal etc etc.
Je kan ook bijvoorbeeld een platte steen gebruiken waar je het op bindt. zelf zou ik in dit geval eerder kiezen voor de keramiek dan het rubber. Vaak zit er op rubber ook een vetlaagje door de fabricage. en dat wil je niet in je water krijgen.
Wat voor ringen kan ik gebruiken om dit ook te proberen ??
Heb vandaga een portie binnen gekregen. Ik dacht zelf aan dikke rubberen ringen bij de praxis, of keramiek?
Gr
hey,
Riccia is van oorsprong en drijver. Zodra hij dus weer genoeg drijfvermogen heeft zal hij ook weer naar boven gaan. Dus de kunst is om het goed te verzwaren dmv die ringen, steentjes, etc. Omdat het ene drijver is zal het dus nooit echt ergens op groeien. vandaar dat je het altijd ergens op moet binden om het op zijn plek te houden. Hierdoor zal hij ook nooit gaan groeien op de bodem om een heel veld te maken. het kan wel maar dat moet je meerdere riccia (op een steen etc) bij elkaar plaatsen. hierdoor krijg je wel een veld riccia.
Hier nog wat foto’s van mijn oude bak met een laag riccia:
Foto 1
Foto 2
Foto 3
Echt een heel vet resultaat, en kost bijna geen moeite als ik het zo zie !!
Loopt de riccia daarna nog uit over de bodem, of blijft het bij dat ene bolletje
Ik hoor het graag.
Gr. Bas
hey, bij mij duurde het denk rond de 2 weken en dan had ik zo’n “bol” riccia. Gaat dus redelijk snel met wat licht erboven.
Echt heel mooi!
Hoeveel tijd zat er tussen die onderste 2 fotos? moet ik dan denken aan een paar dagen of aan weken
[…] planten keuze. Dit is geworden, riccia. Ook deze heb ik weer gebonden via de oude manier van het riccia binden. Hier het resultaat tot nu […]